tag:blogger.com,1999:blog-16122534567708541122023-11-15T07:26:02.755-08:00CucenelleCusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-72929424577473030782011-09-27T11:19:00.000-07:002011-09-27T11:19:28.415-07:00Ru presutte<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ru presutte ze salava e ze metteja rendr'à la mesa ch' nu pise 'ngoppe<span> </span>pe' quaranta juorne a sculà, pò ze lavava ch' ru vine bianc', ze faceva na spaliata de jaurille o pepe, (a chi piaceva) e z'appennev'à seccà magare pe ddù anne.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-83659417312100288232011-09-27T11:17:00.000-07:002011-09-27T11:17:40.611-07:00Le capecuolle<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Le capecuolle ze salavene e ze mettejne a sculà rendr'à la mesa o 'ngopp' à la scruffeta, quann'z'evene sculate bbuone ze lavavene ch' ru vine bianc', z'abbretavene rendr'à la pannizza, z' stregnevene c'ù spaghe e ch' le cannucce e ze appennejne à seccà.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-29587349539432030242011-09-27T10:56:00.000-07:002011-09-27T10:56:03.126-07:00Le supprisciate<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Pe' fa' le supprisciate ze tretav' la carna de ru felette, ch' ru curtielle, z'accunciava ch' sal' e pep' à acene, ze rijgnev' rendr'à le ùrelle cchiù larghe; po' le suppresciate ze<span> </span>metteine a la suppessa ch' nu pise 'ngoppe pe le fà sculà e 'nzerrà. Roppe tre o quatte juorne ze luavene ra sott'à la suppressa e z'appennejene pe n'ate tre o quatte juorne. Po' z'arespennevene e z'aremetteine à la suppressa. A la fin' z'appenneine fin'à quanne ze seccavene bbuone.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-84023985396961432312011-09-27T10:52:00.000-07:002011-09-27T10:52:51.525-07:00La sauciccia<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">La sauciccia z'accunciav' ch' sal', fenucchione, jaurille e aglie (...mò l'aglie nen z'ausa cchiù pecchè rice ca "arretorna" e fa puzzà l'àlete). </span>Pò z'arreègnev' rendre a le ùrelle e z'appenneja a seccà. Quanne jeva secca ze tagliav'à piezze e ze stepava sott'à la 'nzogna rendr' a la ùscicchia. Z'ammanteneja ten'ra, prufumat' e sapurita.</div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-79100079021226631182011-09-27T10:51:00.000-07:002011-09-27T10:51:23.154-07:00Le tracchiulelle<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ze salavene e z'appennevene pe le fà sculà e pe piglià l'addore re fume de la cemmenera; po' ze spennevene e ze mettejne sott'a la 'nzogna pe ce cucenà.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-80809467990089567612011-09-27T10:50:00.000-07:002011-09-27T10:50:17.666-07:00Ru puorche<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ru puorche jeva la recchezza de la casa, ma nen ze puteja scialà. Ze magnava sule pe cacche cummenaziona. Quanne ze trescave ze cacciava la sauciccia pe fà magnà l'uommene, vine e pane. Oppur' quanne ze velegnava. De ru puorche nen ze jettava niente. Ru larde e la 'nzogna servivene pe cucenà (l'oglie z'ausava sule p'accuncià la 'nzalata). Ru larde z'ausava pure pe merecamiente: quanne caccherune z'ammalave c' ru tife ze tagliavene fellucce fin' fin' re larde e z'appuiavene 'ngopp' à la panza de ru malate pe l'arrefrscà e p'u fa 'uarì.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-62468584562491977272011-09-27T10:02:00.000-07:002011-09-27T10:02:04.104-07:00Fasciuole, menestra e pizza (o maccarune re case)<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Le fasciuole ze cucejne c' l'acqua rendr'à la pignata, cu sale e cacche cutechell'abbretata e accunciata c' l'aglie, perdusinere, pepe e sal'. La pignata ze metteja sott'à la cemmenera affianche a ru fuoch 'goppe a ru treppiere c' la vrascia sotte. le fasciuole z'avejna cocere chiane chiane. (La pignata c' le fasciuole ze putea cocere pure rendr'à ru furne a legna ropp' c' z'eva sfurnate ru pane; puteja stà llà dendre pure tutta la notta, pecchè ze cuceja c' ru calle de ru furne c' chiane chiane z'arrefreddav'). ropp' avè allessate la menestra, z'ammischiava<span> </span>tutt'assieme e ze ce sgracenava la pizza pe' ddendre. Chi teneja nu poche re farina, a u poste de magnareze sempe menestra, ammassav' ddù maccarune re case e ze le magnavas c' le fasciuole, allora la pizza nen ce uleja. <o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-37494416524226348572011-09-27T10:00:00.000-07:002011-09-27T10:02:31.046-07:00Pizza e menestra c' ru bullite<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ru bullite ze faceja c' l'uosse re presutte, c' le pièr, o c' l'ossa de ru puorche; ze mettejne rendr'à l'acqua assieme a cacche spicchie d'aglie,pe dà cchiù sapore. La menestra jeva chella c' z'arrecuglieva pe la campagna: cascigne, scasselle, cecorie..... e via facenne. Ze cuceja la menestra rendr'àll'acqua, ze sculav' e ze menav' rendr'a ru bullite, pò ze puigliav' la pizza re grandinje calla calla e ce sgracenava rendre, z'ammeschiav' bbuon bbuon e pò ze magnav.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-72473466991871236092011-09-27T09:59:00.000-07:002011-09-27T09:59:06.413-07:00Pizza re grandinje<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ze pigliavene una, ddù, tre iummelle re farina re grandinje e z'ammassav' c'acqua e sal'. Se une aveja fatte ru bullite re puorche , la puteja ammassà c'ù brore du bullite. Z' ugnea nu ruote c'la 'nzogna, ce ze sestemav' la pizza e ze metteja a cocere, 'ngoppe à la liscia calla, sott'à la coppa rendre a la cemmenera.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-15045437592933219702011-09-27T09:57:00.001-07:002011-09-27T09:57:56.316-07:00Zuppa re friarielle, patane e pemmarole<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Ze frievene le peparuole, z'allessavene l' patane e ze faceine a tucchetielle. Ze luavene le peparuole rendr'a l'oglie e ce ze spaccavene tre o quatt' pemmarole rosce, ze faceine cocere nu poch' e pò ce z'aremenavene rentre peparuol' e patan' e ze 'nzapurijene tutt'assiem'. Pò ze magnavene. Quanne ce steja la 'uerra, n'ce steja pan' e allor' ce z'accumpagnav' la pizza re grandinje.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1612253456770854112.post-21527357042034964582011-09-27T09:56:00.000-07:002011-09-27T09:56:44.634-07:00Sughe finte<div class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span lang="it">Z'allacciava ru larde, c' l'aglie e perdusinere e ze menav'a sfrije; quanne ù larde z'eva sciuote e<span> </span>z'eva sfritte bbuone, ce ze menava la salza e ze faceja cocere. pò ce z'accunciavene le maccarune re casa.<o:p></o:p></span></div>Cusarelle Cambuascianehttp://www.blogger.com/profile/08927861748337124842noreply@blogger.com0